Úvěr na kadeřníka

Plníme plány

V dnešním článku se krátce zamyslím obecně nad situací na bankovním trhu, ovšem úvaha by se dala bez problému zobecnit na celý finanční sektor.

Stalo se to před pár týdny, měl jsem perný den a potřeboval jsem nutně vybrat hotovost, abych mohl navštívit kadeřníka. Na tomto místě bych rád podotknul, že návštěva pobočky banky a kadeřníka se u mě těší zhruba stejné "popularitě", ale to sem asi nepatří...

Přišel jsem na pobočku a snažil se vybrat potřebnou hotovost, ale byl jsem nepříjemně překvapen - na účtu bylo jen pár drobných a potřebná hotovost ležela doma "na stolečku". Nepříjemné. Pracovník pobočky ke mně pohotově přiskočil s dotazem, co se děje. Já mu svůj problém ve zkratce popsal a teď to přijde - dostal jsem nabídku, která se neodmítá, nabídku skvělého spotřebitelského úvěru. Nepříjemné, mnohem víc. A teď si všichni položme otázku, existuje někdo, kdo by byl ochotný vzít si na návštěvu kadeřníka úvěr? Asi ne.

Ta zvláštní zkušenost se mi rozležela v hlavě a vybavil jsem si další zkušenosti. Sám jsem se totiž ucházel o místo bankéře a když jednotliví vedoucí poboček mluvili o svých požadavcích, opakovalo se stále to samé - plnit plány, plnit tabulky, plnit normy, plnit...plnit... Na personál poboček vyvíjejí nadřízení tlak a oni prostě musí prodávat, stejně jako prodejci zeleniny, nebo bot. Je zde ale zásadní rozdíl, když prodáváte boty, můžete maximálně prodat špatnou velikost a velký problém z toho obvykle není. Co když ale stejným způsobem prodáte spotřebitelský úvěr, anebo hypotéku?

V čem je tedy problém? Je to nedostatečná regulace? Nedostatečná legislativa? Příliš silné postavení bank na trhu v podobě oligopolu? O všech těchto a mnoha dalších možnostech můžeme polemizovat a na každé je určitě kousek pravdy. Ale kdo je pánem trhu? Podle neoklasické (mainstreamové) ekonomie je to spotřebitel. Musíme tedy začít u nás samotných, jen my rozhodujeme, co si koupíme a co ne. Zároveň je na spotřebiteli, aby vyvíjel tlak na změnu legislativy, informoval se a snažil se situaci aktivně zlepšit. Banky ani ostatní finanční instituce nemají žádnou motivaci uplést si sami na sebe bič.

Pepa Maršál