Práce bez smlouvy nebo se smlouvou

Za devatero horami a devatero lesy žil jeden student. Pro tentokrát mu říkejme Jirka. Měl rád výšky, lezení a horolezectví a proto si našel letní brigádu ve firmě, kde náplň práce odpovídala jeho zájmu. Výškové práce.

Ke konci sezóny se kvůli náročnosti studia rozhodl, že zvolí jinou brigádu (konkrétně teplo skladu logistické firmy). Jelikož byla původní brigáda pouze sezonní brigádou, oznámil zaměstnavateli dva týdny dopředu, že končí. S ohromením se mu dostalo od majitele firmy výsměchu s názory, že je měkota, že se bojí zimy a podobně. Následně jeho minulý šéf obrátil minci a začal ho přesvědčovat, ať zůstane a neodchází. (pozn. red.: kde najednou ta změna názoru...také jsme se divili) Jirka byl však pevně rozhodnutý, že odejde. Když odcházel, jeho tehdejší šéf mu oznámil, že tedy dobrá, ale ať počítá s tím, že to pocítí na výplatě. Argumentoval zprávou, že kvůli němu, brigádníkovi, přijde o zakázku. Jirka to opravdu na výplatě pocítil, neboť mu přišla pouze jedna čtvrtina toho, co měl doopravdy dostat.

V tento okamžik se na Antišmejdy obrátila Jirkova maminka s prosbou o pomoc. Moc nám nepomohlo to, že Jirka bohužel neměl ani smlouvu o dílo, dohodu o provedení práce či jakoukoliv smlouvu. Pomohla nám data z Jirkových sociálních sítí, kde bylo jasně prokazatelné, že Jirka opravdu práci vykonával. Měl dostatek “selfie” fotografií, s různými daty a GPS stopou. Rozhodli se mediátorsky konfrontovat majitele firmy na přímo.

Při návštěvě jednatele společnosti, jsme mu vysvětlili možný právní dopad. On nám řekl své stanovisko a v relativně poklidném duchu jsme se domluvili na druhé návštěvě i za účasti Jirky. Jirka na druhé společné schůzce vysvětlil proč a jak se rozhodl. Také řekl, že ho práce bavila. Nakonec došlo k dohodě a omluvě ze strany zaměstnavatele.

Jirka přislíbil účast na výškových pracích příští sezónu a zaměstnavatel vyplatil zbytek v hotovosti. Jirkovi jsme následně doporučili, jak postupovat při brigádách, aby předcházel sporům, jako byl tento a měl lepší vyjednávací pozici. Jmenovitě písemná dohoda o provedení práce, aby předešel sporu a měl lepší důkazní materiál.

A co Vy? Také máte dítko nebo kamaráda, který má brigádu mimo systém? Není to vždy nejlepší volba. Není šéf jako šéf. Neváhejte nám napsat.

Vaši Antišmejdi